464836939 (kopia)

Thinkstock (featured image)

Hitta cancern i tid

Sjukdomar Sjukvårdsföretaget Vegatus vill rädda liv innan man ens vet om att det är i fara. De två sjukdomsgrupperna man riktar in sig på är även dödsorsak ett och två i Sverige – hjärtkärlsjukdomar och cancer.

waldemaringdahl

Waldemar Ingdahl

Jörgen Boëthius, läkare
Jörgen Boëthius, läkare

– Åttio procent av alla som får en hjärtinfarkt befinner sig i ett förstadium till, eller så har de redan fått, diabetes. Det vi gör är att vi letar efter diabetes på ett tidigt stadium innan det har utvecklats till riktig diabetes, säger läkaren Jörgen Boëthius på Vegatus.

Med hjälp av långtidsblodsockret kan man se om blodsockret är på väg att stiga, om det är fallet har patienten en chans att byta diet och livsstil och därmed förhindra diabetes. När det gäller den andra stora sjukdomsgruppen cancer så använder sig Vegatus av MR-screening då hela kroppen röntgas var tredje år.

– Vissa cancertyper sprider sig väldigt snabbt redan från början och då är det svårt att göra något men många typer har ett stadium där de utvecklas väldigt långsamt innan de ändras och blir mer aggressiva, och förstadiet kan vara i flera år utan att patienten märker av det.

Med hjälp av magnetkameror kan man se i stort sett alla cancertyper – oavsett stadie och på så vis bota cancern innan den har börjat sprida sig. Att behandla cancern på ett tidigt stadie är dyrt men det kostar ändå bara en bråkdel av vad det kostar samhället att behandla cancer på ett sent stadie.

– Vi vet att cancer liksom hjärtkärlsjukdomar kan upptäckas innan de ger symptom – bara man vet vad man letar efter.