ThinkstockPhotos-504034251 (1) kopiera

Thinkstock (feature image)

PlaymÄkers ger seniorer tillgång till kultur via surfplattan

Äldrevård PlaymÄkers är en verksamhet inom Södertälje kommun där så kallade PlaymÄkers besöker seniorer på vård- och omsorgsboenden, i hemtjänsten eller i dagverksamheten. Där tar de reda på vad de äldre är intresserade av och erbjuder dem att aktivt delta i eftermiddagens program, med den digitala tekniken i form av surfplattan i fokus.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

playmsmart Fotograf G ran G Johansson kopiera
Playsmart, Foto – G ran G Johansson

– Det bästa med PlaymÄkers är att lyfta den äldre vi möter, aktivera sinnena och överraska den äldre med vad vi kan erbjuda genom den nya kulturtekniken; surfplattan. Att få glömma bort nuet ibland och fly in i något lustfyllt, säger Gustav Gälsing, som är en PlaymÄkers.

– Vi ser att ungas intresse för äldreomsorg ökar samtidigt som de är katalysatorer för nya upplevelser för och med de äldre. Vi har också märkt att PlaymÄkers fungerar som ett stöd för övrig personal i andra aktiviteter, det känns mycket positivt, säger projektledaren och Kulturmäklaren Lars Ahlin.

PlaymÄkers startade 2007 och är idag ett av flera delprojekt inom Södertälje kommuns verksamhet Kultur 365. Då användes TV-spel som verktyg, idag surfplatta. Södertälje har många äldre med ursprung från olika delar av världen. Internet är ett enkelt sätt att kommunicera med sin egen kultur, vänner och barnbarn. Det var så Kultur 365 tänkte när PlaymÄkers tog steget mot internet och surfplattor.