119450232 (kopia)

Thinkstock (featured image)

Så förebygger du osteoporos

Sjukdomar Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande för Riksföreningen OsteoPorotiker (ROP), berättar om osteoporos och vad man kan göra för att förebygga det.

waldemaringdahl

Waldemar Ingdahl

Hur vanligt är osteoporos?

Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande ROP
Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande ROP

– Osteoporos, benskörhet, är en kronisk sjukdom, till stor del ärftligt betingad. Cirka en halv miljon svenskar, varannan kvinna och var femte man över 55 år, drabbas. Det första symptomet är ofta en fraktur. Sverige leder frakturligan i världen med 70 000 per år, vilket innebär en stor samhällskostnad.

 

Vad kan man göra för att förebygga och lindra?

– De senaste forskningsrönen visar på betydelsen av styrketräning för att bygga muskler och ge ökad rörlighet. Vi i ROP arbetar för att öka antalet osteoporosskolor, som ger kunskap om goda kostvanor, livsstilsfaktorer, balans, och mediciner. Vi vill också bidra till medlemmarnas livskvalitet, till exempel genom livskaféer som patientföreningen ordnar.

 

Hur kan man höja medvetenheten kring osteoporos?

– Vår patientförening arbetar för att förändra attityder och framtvinga åtgärder. Vi vill synliggöra de många drabbade och deltar i utredningar för att kunna påverka medicinska professioner och politiker. Vården måste ha aktuell kunskap om exempelvis verksamma mediciner och vikten av helkroppsmätare för korrekt diagnos. Antalet osteoporossjuksköterskor och -mottagningar måste öka och logiskt koordinerade frakturkedjor behövs.